Nederlander weet bar weinig van uitvaartverzekeringen

Uitvaartverzekeraars moeten consumenten beter informeren over hun producten, vindt het Nibud. Zij kunnen bijvoorbeeld klanten tijdig een signaal geven wanneer deze misschien zijn onderverzekerd. Want Nederlanders zijn behoorlijk onkundig als het om uitvaartkosten en -verzekeringen gaat. Dit meldt het Nibud na een onderzoek onder een kleine 1000 Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar.

Onvoldoende verzekerd
Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, blijkt uit het onderzoek. Het Nibud constateert dat van deze groep 45 procent onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart. 20 procent heeft zich voor een bedrag tot 5.000 euro verzekerd en 25 procent heeft zich verzekerd voor een bedrag tussen 5.000 en 7.500 euro. Een derde weet helemaal niet welk bedrag door de uitvaartverzekering wordt gedekt.

Beperkte kennis
Bijna 60 procent van de respondenten met een verzekering wil nabestaanden niet opzadelen met de kosten van de uitvaart. Maar mensen schatten de kosten zo’n 1.500 euro lager in: 6.000 euro in plaats van het gemiddelde 7.500 euro (cijfer CBS).

Een kwart van de mensen met een uitvaartverzekering weet niet welk type verzekering zij hebben. Ruim 40 procent van alle ondervraagden denkt ten onrechte dat een overlijdensrisicoverzekering de kosten van een uitvaart vergoedt. Ruim een derde verwacht dat een natura-uitvaartverzekering een bedrag uitkeert aan de nabestaanden om de uitvaart te kunnen betalen in plaats van diensten. Een kwart van de ondervraagden meent dat bij overlijden de verzekering altijd voldoende geld voor een complete uitvaart uitkeert.

Te weinig geld
Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten. Uit het Nibud-onderzoek blijkt echter dat bijna de helft van de Nederlanders geen vermogen (eigen geld, buffer of spaargeld) heeft hoger dan een bedrag van 5.000 euro. Dit zijn zowel mensen mét als mensen zonder uitvaartverzekering. Dit betekent dat minimaal de helft van de niet-verzekerden en waarschijnlijk een groot deel van de mensen die onderverzekerd zijn, niet genoeg reserves hebben voor de kosten van een uitvaart. Een vijfde van de ondervraagden geeft aan op dit moment geen uitvaart van 7.500 euro te kunnen financieren. Ze hebben geen eigen geld, geen geld van nabestaanden en kunnen dit bedrag ook niet uit een verzekering halen.

Beter informeren
Het Nibud roept de uitvaartverzekeraars op om consumenten beter te informeren. Zo moeten de verschillen tussen de soorten verzekeringen duidelijker kunnen worden benoemd. Ook kunnen simpele, betaalbare verzekeringsproducten uitkomst bieden, zeker voor meerpersoonshuishoudens met een laag inkomen. Tot slot zouden consumenten op tijd een signaal moeten krijgen wanneer zij misschien zijn onderverzekerd.