Hypotheeknieuws in 2019

Elk jaar zijn er wel weer enkele nieuwtjes te melden omtrent hypotheken als het nieuwe jaar van start gaat, wij hebben ze even voor u op een rijtje gezet:

1. Minder hypotheekrenteaftrek

Dit komt vast voor niemand als een verrassing, maar dit jaar start de overgang van vier naar twee belastingschijven in de inkomstenbelasting, dat in 2021 voltooid is. Dan geldt voor een inkomen tot €68.507 een tarief van 37,05% en voor hogere inkomens een tarief van 49,5%.  Door dit nieuwe belastingschijvenstelsel gaat de hypotheekrenteaftrek verder omlaag.

2. NHG-grens gaat omhoog

Afgelopen Prinsjesdag was er niet alleen maar slecht nieuws voor mensen die dit jaar een huis willen kopen: de grens van de Nationale Hypotheek Garantie is met €25.000 gestegen ten opzichte van 2018 naar €290.000. Geen onverwachtse verandering met de nog steeds stijgende huizenprijzen. Tussen 2015 en 2017 lag die bovengrens nog een stuk lager, op €245.000.

3. Wet-Hillen wordt langzaam afgebouwd

Er is heel wat gedoe om geweest, maar dit jaar gaat het toch echt van start: de Hillen-aftrek wordt stapsgewijs in dertig jaar afgebouwd. Deze wet maakte het mogelijk dat mensen die hun hypotheek bijna of helemaal hebben afgelost, geen eigenwoningforfait meer hoeven te betalen. Dat eigenwoningforfait is een klein percentage van de WOZ-waarde van je huis.

4. WOZ-waarde stijgt fors

Ook dit is niet echt een verrassing: de WOZ-waarde gaat in 2019 weer flink omhoog. Volgens de laatste voorspellingen van De Waarderingskamer, die gemeenten controleert op de uitvoering van de Wet WOZ, zal de gemiddelde stijging tussen de 7,5% en 9,5% liggen. In januari of februari krijg je als huiseigenaar de WOZ-beschikking binnen, een bepaling van de geschatte marktwaarde tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018. Een hogere WOZ-waarde is fijn als je je huis verkopen wil, maar betekent ook een stijging van de gemeentelijke belasting die je moet betalen, die wordt namelijk berekend aan de hand van de WOZ-waarde van je huis