Goede verzekering kan vaak veel onnodige kosten voorkomen

Wij zorgen er voor dat uw verzekeringen goed geregeld zijn conform uw wensen
Heldere informatie
Vergelijk verzekeringen

Samen vergelijken we verzekeraars op dekking en premie

Veel tevreden klanten
Heldere informatie

Zonder kleine letters of ongewenste verrassingen

Advies op maat
Bespaar met de juiste verzekeringen

Eenvoudig verzekeren en gemakkelijk overstappen.

Verzekeringen

Bij Geld & Gezin Altena heeft u de keuze uit een breed pakket aan verzekeringen. U kunt zelf uw verzekeringspakket samenstellen. Informeer naar de mogelijkheden.

Stap 1

Gratis oriëntatiegesprek

Overleg met een adviseur om te bepalen wat het beste bij jouw wensen aansluit

Stap 2

Verzekering op maat

We nemen de mogelijkheden met je door en bekijken wat het beste bij jouw situatie past

Stap 3

Afsluiten

Wij zullen de verzekering voor je afsluiten en zorgen dat je de juiste polis ontvangt

Wat voor verzekering zoek je?

Verken onze uitgebreide verzekeringsmogelijkheden en ontdek de perfecte dekking die aansluit op jouw specifieke behoeften en wensen.

Veelgestelde vragen op het gebied van verzekeringen

Ontdek snel antwoorden op veelvoorkomende vragen over verzekeringen in onze handige FAQ-sectie. Of het nu gaat om polisdekking, premies, of schadeclaims, hier vindt u beknopte informatie. Onze toewijding aan transparantie staat centraal, en als uw vraag niet wordt beantwoord, staan we klaar om u persoonlijk te assisteren.

Ja, dat klopt. Huisdieren zijn meeverzekerde op de aansprakelijkheidsverzekering. Waarom? Omdat jij aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade die je huisdier veroorzaakt.

Denk bijvoorbeeld aan een hond. Die kan spullen kapot bijten, of door het plotseling oversteken een verkeersongeluk veroorzaken. Daar kan een behoorlijke schade uit voortkomen. De benadeelde wil die schade graag verhalen en komt daarmee bij jou terecht. Jij bent immers het baasje, en daarmee verantwoordelijk voor de hond. En aansprakelijk voor de schade. Dat noemen we risicoaansprakelijkheid.

Niet meer dan logisch dus, dat de schade die jouw huisdier aanricht gedekt is op jouw aansprakelijkheidsverzekering.

Bij het boeken van een reis doe je er verstandig aan om binnen één week ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Indien je de verzekering afsluit na één week na het boeken van de reis, biedt de verzekering mogelijk niet meer de volledige dekking. Er zijn ook enkele verzekeraars die een termijn hanteren van twee weken.

Waar biedt de annuleringsverzekering dekking tegen?

Je kunt door omstandigheden de reis vóór vertrek moeten annuleren of je moet tijdens jouw vakantie eerder terug naar huis. De annuleringskosten of het niet-gebruikte deel van de reissom kun je claimen op de annuleringsverzekering. Daarnaast kun je ook een claim indienen als er sprake is van vertrek- en aankomstvertraging.

Verzekerde gebeurtenissen

De reden van de annulering moet wel een in de polisvoorwaarden genoemde verzekerde reden zijn.  Veelvoorkomende verzekerde redenen zijn: onvrijwillige werkloosheid en een overlijden binnen de familie tot de tweede graad of van aanverwanten of huisgenoten. Er bestaat ook dekking bij een ernstige ziekte van jezelf of van een naaste. De annuleringsredenen worden in de polisvoorwaarden opgenoemd. De dekking kan per verzekeraar verschillen.

Is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten?

Ja, in de meeste gevallen doe je er verstandig aan om een dergelijke verzekering af te sluiten. Vooral als je boekt ruim voor de vertrekdatum, is het verstandig deze verzekering af te sluiten. Over een langere periode gerekend is de kans namelijk groter dat één van de gedekte gebeurtenissen plaats gaat vinden.

De annuleringsverzekering kan ook een onderdeel uitmaken van de doorlopende reisverzekering. Bij een langere vakantie (veertien dagen of langer) of meerdere vakanties per jaar kan het over het algemeen uit om een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking af te sluiten.

Het is niet zo dat één van beide keuzes beter is dan de andere. De keuze is afhankelijk van wat je zelf wilt. Ook maakt het uit hoeveel geld er buiten de uitvaartverzekering is.

Een natura uitvaartverzekering, dan koop je een pakket aan uitvaartzaken. Vooraf geef je aan hoe de begrafenis of crematie eruit moet komen te zien, en dat wordt verzekerd. Blijkt bij het verzorgen van de uitvaart dat er nog dingen bijkomen, dan moeten die alsnog los betaald worden. Komt er niets bij, dan is de laatste reis zonder betaling van de nabestaanden geregeld. Dat vinden veel mensen een prettig idee.

Een uitvaartverzekering in geld keert gewoon het afgesproken bedrag uit op het moment dat de verzekerde overleden is. Met dat geld kunnen de nabestaanden de uitvaart betalen. Kost de begrafenis of crematie meer dan het uitgekeerde bedrag, dan moeten ze bijbetalen. Zijn de kosten lager dan het bedrag dat verzekerd was, dan blijft er geld over. Dat laatste zal bij een natura-verzekering nooit voorkomen.

Een ander verschil is de vrije keuze.

Bij een natura-verzekering moet je de uitvaart vaak laten verzorgen door een uitvaartverzorger van een lijst van de verzekeraar. Zit die net niet in de buurt? Dan mag een ander het ook wel doen, alleen geldt dan niet de garantie dat alle afgesproken diensten gedekt zijn. Er kan toch een bijbetaling nodig zijn, ook al wordt er niet méér gedaan dan afgesproken.

Bij een verzekering in geld hebben de nabestaanden volledige vrijheid in de keuze waar ze de uitvaart laten plaatsvinden.

Of een uitvaartverzekering nodig is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Als je geld genoeg hebt is er niets mis mee om een deel daarvan apart te zetten voor een uitvaart. Zo weet je zeker dat er genoeg geld beschikbaar is voor een behoorlijke begrafenis of crematie, als je onverhoopt komt te overlijden. Dan heb je niet persé een uitvaartverzekering nodig.

Heb je geen geld beschikbaar, dan is het wel verstandig om een uitvaartverzekering te hebben. Het zou immers erg vervelend zijn als er niet voldoende geld zou zijn voor een  waardig afscheid. Niemand weet vooraf wanneer hij komt te overlijden. En het is meestal niet de bedoeling om de nabestaanden op te zadelen met een uitvaartnota van vele duizenden euro’s.

De kans dat een persoon in Nederland in het leven een keer met een juridisch conflict te maken krijgt is bijzonder groot. Juridische conflicten kunnen namelijk op veel verschillende gebieden betrekking hebben. Denk maar eens aan het kopen van een wasmachine, waarop het consumentenrecht van toepassing is of aan het hebben van een arbeidsovereenkomst, waar het arbeidsrecht betrekking op heeft.

Zo zijn er talloze gebieden in het dagelijks leven van personen, waar een juridisch geschil uit kan ontstaan. Wat doe je bijvoorbeeld als jouw werkgever je op staande voet heeft ontslagen?

Je kunt dan bijvoorbeeld actie ondernemen door een advocaat in te schakelen die een flink uurtarief in rekening brengt. Het hoge tarief van een advocaat brengt kosten met zich mee, die uiteindelijk hoog op kunnen lopen. In het geval dat er sprake is van een rechtsbijstandverzekering, had je in een dergelijke situatie daar een beroep op kunnen doen.

Een van de grote voordelen van het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is dan ook dat je voor een betaalbaar bedrag altijd aanspraak kunt maken op juridische bijstand op verschillende rechtsgebieden. Je betaalt een premie per maand en bent daarbij verzekerd van juridische bijstand voor het rechtsgebied, waar je de dekking voor hebt afgesloten.

Een ander voordeel is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een advocaat die jouw belangen kan behartigen, want met één telefoontje naar de verzekeraar van de rechtsbijstandverzekering schakel je een deskundig jurist in.

Een doorlopende reisverzekering zorgt ervoor dat je het hele jaar door verzekerd bent. Een kortlopende reisverzekering, ook wel een aflopende of tijdelijke reisverzekering genoemd, geldt alleen voor de duur van de vakantie waarvoor je de verzekering hebt afgesloten.

Behalve in looptijd, kan een kortlopende reisverzekering ook verschillen van de doorlopende reisverzekering in dekking. Zo kan een kortlopende reisverzekering bijvoorbeeld geen dekking bieden bij een staking, noodweer of vulkaanuitbarstingen, maar meestal biedt de verzekering wel dekking voor ongewilde en onvoorziene omstandigheden. Lees daarom vooraf goed je polisvoorwaarden door, eenmaal op vakantie kan de polis niet meer gewijzigd worden.

Kortlopende of een langlopende reisverzekering?

Wie meerdere keren per jaar op vakantie gaat of regelmatig een dagje in het buitenland verblijft is veelal goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Ga je slechts één keer per jaar op vakantie dan kan het zijn dat een kortlopende reisverzekering voor jou voldoet. Wanneer dit omslagpunt ligt is lastig te zeggen. Kijk daarom goed naar je reisgedrag en laat door ons een vergelijking maken zodat u de juiste keuze hierin maakt.

Door in één verzekeringsjaar schadevrij te rijden krijg je een extra schadevrij jaar toegekend. Op deze manier beloont de verzekeraar de verzekeringnemers die in het betreffende verzekeringsjaar geen schade hebben veroorzaakt. Zo kun je een korting op de premie opbouwen tot maximaal 70 tot 80 procent (verschilt per verzekeraar). Ieder schadevrij jaar geeft recht op een extra trede op de zogenaamde bonus/malus ladder. In de bonus/malus ladder wordt er een korting gekoppeld aan jouw schadevrije jaren. Ieder jaar kun je één trede stijgen op de ladder. De consequenties van een schade voor de hoogte van de premie, verschillen per verzekeraar.

Hoeveel schadevrije jaren gaat het claimen op de autoverzekering kosten?

Als je schade hebt aangericht met jouw auto, kost je dat gemiddeld vijf tot zes treden. Afhankelijk van het aantal in het verleden opgebouwde schadevrije jaren gaat jou dit een verhoging van de verzekeringspremie opleveren. De opbouw van de bonus/malus ladder verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar zakt de korting op de autoverzekering van 60 procent naar 35 procent. Een andere verzekeraar is milder en geeft een terugval naar 40 of 45 procent.

In het geval je al vele jaren schadevrij gereden hebt, zit er vaak een zekerheid ingebouwd in de bonus/malus ladder. Hierdoor is het mogelijk dat je ondanks een schade  toch op de maximale korting voor de autoverzekering blijft staan.

Bij een relatief kleine schade doe je er verstandig aan om te informeren bij de verzekeraar wat de premiegevolgen zijn van het claimen van de schade. Bij een geringe schade kan het vaak uit om de veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Dit voorkomt namelijk een verhoging van de premie.

Een autoverzekering met beperkt casco wordt ook wel aangeduid met de term WA + Beperkt Casco. Deze benaming geeft duidelijker aan dat het een autoverzekering betreft die bestaat uit het wettelijk verplichte WA gedeelte, de zogenaamde Wettelijke Aansprakelijkheid, als uit een Beperkt Casco gedeelte, oftewel een dekking voor bepaalde schade aan jouw eigen auto.

Dekking

Met een Beperkt Casco dekking ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen auto als gevolg van brand, storm, natuur, diefstal of een poging tot diefstal. Ook is een aanrijding met dieren verzekerd en in de meeste gevallen ook schade aan de ruiten.

Wat wordt niet vergoed door beperkt casco?

Een W.A. + beperkt cascoverzekering zal de schade aan je eigen voertuig niet vergoeden in geval van vandalisme, te water raking, en schade door slippen door bijvoorbeeld gladheid en alle andere van buiten komende onheilen.

Autoverzekeraars vinden dat een strafblad iets zegt over jouw normen en waarden. Daarom zien zij het als een groter risico om met jou een autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars kijken daarbij naar de reden van de veroordeling. Vaak is het dan ook zo dat je na een paar jaar gewoon weer zonder problemen een autoverzekering kan afsluiten. Na 8 jaar is het niet meer noodzakelijk om een veroordeling door te geven aan de verzekeraar.

Verzekeren op andermans naam

Omdat het lastig is om een autoverzekering af te sluiten met een strafblad, klinkt het aantrekkelijk om een voertuig te verzekeren op andermans naam. Toch is dit een onverstandige keuze. Wanneer de verzekeraar hier namelijk achter komt kan dit voor zowel jou als de verzekeringsnemer verstrekkende gevolgen hebben, nu en in de toekomst. Ben dus altijd eerlijk. In sommige gevallen kan dit zelfs in jouw voordeel werken.

Autoverzekering niet mogelijk

Heb je een strafblad en ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Dan kan je na het vergelijken altijd een aanvraag doen. Vormt je strafblad een belemmering om je te verzekeren bij een gewone verzekeringsmaatschappij? Dan kan je altijd nog terecht bij De Vereende ( voorheen Rialto Verzekering) . Deze verzekeringsmaatschappij accepteert mensen die een hoger risico vormen.

 

De meeste verzekeraars hanteren tegenwoordig geen eigen risico meer bij de WA-verzekering. Wanneer je dus een WA-verzekering hebt afgesloten en je richt schade aan bij de auto van een ander, dan hoef je niet eerst zelf een deel van de schade te vergoeden. De verzekeraar stelt enkel in bijzondere situaties een eigen risico op de WA-dekking verplicht. Dit gebeurt voordat zij jouw verzekeringsaanvraag goedkeuren.

Waarom geen risico?

Verzekeraars hanteren meestal geen eigen risico bij deze verzekering omdat de verzekering enkel schades vergoedt die je bij een ander veroorzaakt. Wanneer er toch een eigen risico van toepassing is en jij dit niet betaalt, is de persoon bij wie jij de schade hebt veroorzaakt hier de dupe van. Vandaar dat verzekeraars bij deze verzekering geen eigen risico hanteren. Dit houdt niet in dat je nooit zelf schade dient te vergoeden. Er zijn namelijk uitzonderingen, zoals schade die je hebt aangericht toen je dronken was of roekeloos reed.

Let op: bij een WA plus autoverzekering of een Allrisk autoverzekering betaal je meestal wel een eigen risico.

Wanneer je binnenkort met vakantie gaat naar het buitenland, is het raadzaam voorafgaand aan je vakantie te kijken of je autoverzekering wel geldig is in het vakantieland. Je autoverzekering is geldig in veel landen binnen en buiten de EU.

Van je autoverzekeraar krijg je elk jaar een groene kaart. Op de achterkant van deze kaart kun je kijken welke landen onder de dekking vallen. Binnen de EU ben je niet meer verplicht om je groene kaart bij te hebben, maar is het wel slim om deze mee te nemen. De kaart is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs. Bij een ongeluk dien je de groene kaart te tonen, anders kan men misschien concluderen dat je niet verzekerd bent. Dit kan onnodige discussies als gevolg hebben.

Verder staat er veel nuttige informatie op de kaart, waaronder handige telefoonnummers en een samenvatting van belangrijke verzekeringsgegevens. Voor landen die doorgestreept zijn op de groene kaart of zelfs niet vermeld zijn, is je autoverzekering niet geldig. Je dient dan een aparte verzekering af te sluiten aan de grens van het vakantieland of het land waar je doorheen rijdt.

Stel, je hebt je telefoon laten vallen op de grond. Of de schade aan je telefoon vergoed wordt, hangt af van de dekking die je hebt. Veel verzekerden hebben een extra uitgebreide dekking afgesloten bij de inboedelverzekering. Er wordt dan uitgekeerd bij schade aan je telefoon door diefstal, inbraak, brand of beroving. De schade aan de telefoon dient dan wel in de verzekerde woning te zijn ontstaan.

Schade als gevolg van het laten vallen van een telefoon wordt dus niet gedekt door een extra uitgebreide inboedelverzekering. Een all risk dekking keert soms wel uit. Deze verzekering keert uit bij schades die ontstaan door oorzaken van buitenaf. Enkele verzekeraars vergoeden ook schades door ‘ongelukjes’, zoals het laten vallen van een telefoon. Door het extreme claimen op mobiele apparatuur de laatste jaren, gaan wel steeds meer maatschappijen over tot het uitsluiten van deze schades óf hanteren een verhoogd eigen risico hiervoor.

Wanneer je schade hebt aan je telefoon is het van groot belang om dit zo snel mogelijk te laten weten aan de verzekeraar. Tip: Stuur een kopie van de aankoopbon mee en foto’s van de beschadigde telefoon. De verzekeraar kan dan beter de schade beoordelen en beslissen of hij de schade zal vergoeden. Bewaar tevens de mobiele telefoon totdat je bericht hebt gehad over de schadevergoeding. In enkele gevallen schakelt de verzekeraar een expert in.

Als er fietsen in een afgesloten schuur staan, is diefstal van die fietsen meestal wel gedekt op de inboedelverzekering. Controleer voor de zekerheid de polisvoorwaarden van jouw inboedelpolis, want de dekking verschilt wel per verzekering. Een voorwaarde voor dekking is meestal wel dat er braakschade is.

Overigens is het bij de meeste verzekeraars zo dat je niet de nieuwwaarde van de fiets vergoed krijgt, maar de dagwaarde.

 

Bij een scheiding ligt er naast het leed ook een zware financiële taak op de schouders van de aanstaande ex-partners. De bezittingen en de schulden moeten verdeeld worden. De meeste mensen zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Ieder heeft dan recht op de helft van de bezittingen en de schulden. Wat er met de verzekeringen moet gebeuren is afhankelijk van de soort verzekering.

Schadeverzekeringen – de verzekering volgt het risico

Een verzekering wordt afgesloten om een risico af te dekken. De meeste verzekeringen zijn bij een scheiding eenvoudig te verdelen. Bepaalde verzekeringen zijn al gekoppeld aan één van beide, zoals de zorgverzekering. Bij de autoverzekering neemt degene die de auto overneemt ook de schadevrije jaren mee. De andere partner begint meestal weer bij nul schadevrije jaren. Andere verzekeringen volgen het risico. Wie in het huis blijft wonen, krijgt de inboedel- en de opstalverzekering op naam. Eén van beide houdt de aansprakelijkheidsverzekering en de ander moet een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Aantal verzekeringen lastiger te verdelen

Verzekeringen die een waarde vertegenwoordigen zijn moeilijker te verdelen. Bijvoorbeeld een levensverzekering. Hoe werkt het toedelen aan één van beide met betrekking tot een levensverzekering. In bepaalde verzekeringen wordt een vermogen opgebouwd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapitaalverzekering en een lijfrenteverzekering.

Een kapitaalverzekering wordt vaak gebruikt om een kapitaal op te bouwen waarmee de hypotheek afbetaald kan worden. De waarde in deze verzekering moet mee worden genomen in de verdeling van de bezittingen en de schulden.

Voor de lijfrenteverzekering geldt hetzelfde, maar de waarde in deze verzekering zelf kan niet verdeeld worden. De lijfrenteverzekering moet namelijk gekoppeld blijven aan de verzekeringnemer. Wij adviseren bij deze materie een financieel adviseur te betrekken. De fiscale afwikkeling is vaak erg complex en niet eenvoudig zelf te wikkelen.

 

Bij het indienen van een schadeclaim komt er in de meeste gevallen geen schade expert langs. Wanneer de verzekeraar geen goede inschatting kan maken of de schade groot is, zal de verzekeraar waarschijnlijk wel een expert langs sturen. Vaak is het afhankelijk van het schadebedrag of een verzekeraar wel of geen expert inhuurt om de oorzaak en het schadebedrag vast te stellen. Bij relatief kleine schadebedragen wegen de kosten van het inhuren van expert namelijk niet op tegen het schadebedrag. Toch kan de verzekeraar er voor kiezen bij een lager schadebedrag een expert langs te sturen, bijvoorbeeld wanneer de verzekeraar geen goed beeld krijgt van de ontstane schade.

Schadebedrag

Het langs sturen van een expert is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van de claim. Hoe hoger de claim, hoe groter de kans dat er een expert langs zal komen. Bij opstalverzekering, inboedelverzekering en woonverzekeringen wordt vaak vanaf een claim rond de 750 euro een expert ingezet. Bij de autoverzekering ligt dit bedrag nog hoger. Het verschilt per verzekeraar wanneer er een expert wordt ingeschakeld. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat dit vaak precies vermeld.

De opstalverzekering en inboedelverzekering hoef je niet verplicht bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, maar het kan wel slim zijn. Je voorkomt dan wanneer er twijfel is of iets onder de opstalverzekering of inboedelverzekering valt, je van de ene naar de andere verzekeraar wordt doorgestuurd.

Door alles bij één verzekeraar te verzekeren, kan er twijfel worden weggenomen en heb je slechts te maken met één verzekeraar. Tevens krijg je vaak een pakketkorting. Aan de andere kant kan het zijn dat je mogelijk teveel betaalt ondanks de kortingen die je krijgt. Raadzaam is door voor iedere verzekering te kijken wat de beste en goedkoopste polis is.

Door de ‘Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen’ mogen verzekeraars jouw polis sinds 1 januari 2010 niet meer stilzwijgend verlengen. Ze moeten je laten weten dat het contract dat je afgesloten hebt gaat aflopen. Reageer je daar niet op, dan loopt de polis gewoon door. Alleen niet voor een jaar: je kunt de verzekering dan op ieder moment opzeggen. Je hebt dan wel een opzegtermijn, die is maar één maand.

De laatste regel geldt niet voor zorgverzekeringen. Die lopen een vol jaar en zijn niet tijdens het jaar op te zeggen. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan daardoor alleen per 1 januari.

Op het moment dat u met uw verzekeringen naar ons overstapt, regelen wij voor u de opzegging in combinatie met de ingangsdatum van het nieuwe pakket, zodat u niet tijdelijk onverzekerd bent!

Soms dekt je zorgverzekering sommige kosten niet helemaal of helemaal niet. Misschien heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig. De basisverzekering vergoedt voor iedereen spoedeisende medische zorg in het buitenland. Je krijgt maximaal 100% van het in Nederland geldend tarief. Als je naar een privékliniek wordt gebracht kan de zorg duurder zijn. De hogere zorgkosten moet je extra verzekeren en vallen niet onder je basisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering kan extra medische kosten in het buitenland dekken. Ook als je geneeskundige kosten op je reisverzekering hebt, worden deze extra zorgkosten vergoed.

Ben je zowel via je zorgverzekering als je reisverzekering verzekerd, dan zal je zorgverzekeraar eerst de kosten vergoeden. Je reisverzekering zal het eventuele restant van de kosten vergoeden. Kijk dus altijd goed na waarvoor je zorgverzekering dekking biedt. Als dit niet volledig is, dan is het verstandig je medische kosten ook mee te verzekeren op je reisverzekering en ben je dus niet dubbel verzekerd.