Nieuwbouw kopen

Wilt u een project nieuwbouwwoning kopen? Of wilt u een stuk grond kopen en zelf een huis bouwen?

Een nieuwbouwhuis kunt u vaak helemaal indelen en inrichten naar uw eigen wensen, u hebt de eerste jaren weinig onderhoud en vaak lagere energiekosten. Veel voordelen dus.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt nogal wat kijken. U zet de handtekening al voordat soms ook maar de eerste steen is gelegd. En dat is best spannend. Waar krijgt u mee te maken als u een hypotheek voor een nieuwbouwhuis wilt afsluiten? We zetten een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

De hypotheek

Of u nu een huis koopt van een projectontwikkelaar, of een huis bouwt in eigen beheer, bij ons kunt u terecht voor een hypotheek. U kunt een hypotheek afsluiten voor de koop- of aanneemsom, de bouwrente en voor het eventuele meerwerk.

De marktwaarde van de nieuwbouwwoning bepaalt hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

U bepaalt deze grofweg door de koop- of aanneemsom, de bouwrente en het eventuele meerwerk bij elkaar op te tellen. De marktwaarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. Meerwerk – zoals de keuken of badkamer – is onderdeel van het taxatierapport

Bouwdepot

Als u de hypotheekakte hebt getekend worden eerst de grond en de bouwtermijnen die al geweest zijn, betaald. De rest van het hypotheekbedrag wordt opzij gezet in een bouwdepot. Vanuit dit depot wordt de bouw van uw woning in delen betaald.

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met dat deel van het hypotheekbedrag dat nodig is voor de bouw van uw woning. U betaalt daar de rekeningen mee van bijvoorbeeld de aannemer. U kunt er geen geld van opnemen.

Hoe werkt een bouwdepot?

Als u een huis koopt dat u nog gaat bouwen of verbouwen, dan kunt u de kosten laten meefinancieren in uw hypotheek. Een deel van uw hypotheekbedrag wordt dan op een geblokkeerde rekening gezet: een bouwdepot. Uit het bouwdepot betaalt u de kosten voor de (ver)bouw zoals de facturen van uw aannemer of bouwmaterialen voor een nieuwe keuken.

Welke facturen kunt u betalen uit uw bouwdepot?

Wat u uit uw bouwdepot kunt betalen en wat niet. In het algemeen betaalt u de werkzaamheden die nodig zijn voor de bouw of verbouwing van uw huis. Het moet in ieder geval altijd gaan om verbeteringen die vastzitten aan uw huis en niet zonder beschadiging losgemaakt kunnen worden. Een nieuwe tegelvloer of dubbel glas kunt u bijvoorbeeld laten betalen uit uw bouwdepot, maar nieuwe gordijnen niet. De precieze regels kunt u bij ons opvragen. 

Depotrente

Zolang het geld op uw bouwdepot staat, ontvangt u rente over het bedrag in uw bouwdepot. De rente uit het bouwdepot wordt automatisch verrekend met de maandelijkse rente van uw hypotheek. Die rente is meestal gelijk aan de hypotheekrente. Zo betaalt u alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan bouwkosten. Bij sommige geldverstrekkers betaalt u ook 1% over het niet opgenomen geld in het bouwdepot. Is het bouwdepot volledig opgenomen, dan betaalt u een maandelijks hypotheekbedrag zoals in uw hypotheekofferte staat.

Hoe declareert u een factuur?

De betaling van facturen vanuit uw bouwdepot regelt u het vaak het makkelijkst online via de bank met uw eigen inlogcodes. Deze declaraties worden vaak binnen 3 tot 5 werkdagen verwerkt. Wilt u een spoedbetaling (tegen meerkosten) laten doen, dan kunt u dit aangeven als telefonische overboeking. Heeft u geen toegang tot de online omgeving van de bank, dan kunt u het formulier Bouwdepotdeclaratie gebruiken. Hierbij moet u op alle facturen nog wel uw handtekening zetten. We nemen contact met u op als er iets niet duidelijk is of als u iets declareert wat niet mag.

Wanneer eindigt een bouwdepot?

Een bouwdepot heeft meestal een maximale looptijd van een half jaar tot 1 jaar als u gaat verbouwen en 2 jaar bij nieuwbouw. In deze periode moet u de kosten voor de (ver)bouw betaald hebben. U kunt uw bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden verlengen, vaak gaat u dan wel rente betalen over het nog niet opgenomen bedrag in het bouwdepot.

Bent u klaar met (ver)bouwen en is er nog geld over in het bouwdepot? Dan wordt dat geld gebruikt als extra aflossing op uw hypotheek. U hoeft hiervoor geen vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank.

Rente bouwdepot aftrekbaar

Sinds 1 januari 2013 heeft u alleen recht op renteaftrek als uw bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire of annuïteitenhypotheek, die u in 30 jaar volledig aflost. U begint hierbij direct met aflossen, ook als u nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen.

Er wordt gecontroleerd of uw declaratie waarde vermeerderend is, maar niet of uw bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek. Dat moet u zelf doen als u aangifte doet. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn. Want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing een verbetering voor uw huis. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Bouwrente

Wanneer de bouw begint, betaalt u de aannemer of projectontwikkelaar in afgesproken termijnen. U betaalt met geld uit uw bouwdepot. U betaalt de aannemer ook rente voor het voorschieten van de kosten. Dat noemen we bouwrente. U kunt deze bouwrente onder voorwaarden meefinancieren in uw hypotheek.

Maak een gratis afspraak