Oversluiten van je hypotheek

Van het oversluiten van je hypotheek is sprake als je je bestaande hypotheek vervangt door een nieuwe. Mensen overwegen vaak het oversluiten van hun hypotheek om verschillende redenen, waaronder:

  • Renteverlaging: Als de actuele rentetarieven lager zijn dan die van je huidige hypotheek, kan oversluiten je maandelijkse hypotheeklast verminderen.
  • Verbeterde voorwaarden: Je kunt oversluiten om gunstigere voorwaarden te verkrijgen, zoals een langere looptijd of een andere type rente (bijvoorbeeld van variabel naar vast). Ook is het bij sommige geldverstrekkers mogelijk om consumptieve opnames te doen (dus niet voor je woning) en is dat een reden om je hypotheek naar die verstrekker over te zetten.
  • Geldopname: Soms willen mensen hun hypotheek oversluiten om extra geld op te nemen voor bijvoorbeeld verbouwingen, verduurzaming of andere financiële behoeften.

Er zijn echter ook kosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek, zoals eventueel boeterentes, taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Het is belangrijk om deze kosten tegen de verwachte besparingen af te wegen om te bepalen of oversluiten wel financieel zinvol is.

Voordat je besluit je hypotheek over te sluiten, is het verstandig om advies in te winnen bij één van de adviseurs van Geld & Gezin Altena om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt op basis van je specifieke situatie en financiële doelen. Samen met u zetten we vrijblijvend alles op een rijtje zodat u de juiste keuze kunt maken. 

Maak een gratis afspraak