Hypotheek als ZZP-er

Als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) kan het verkrijgen van een hypotheek enigszins anders zijn dan voor iemand in loondienst. Vaak horen de adviseurs van Geld en Gezin Altena dat een ZZP’er minimaal 3 jaar ZZP’er moet zijn. Echter is dat allang achterhaalt. Tegenwoordig zou je al een hypotheek kunnen krijgen als je 1 jaar ZZP’er bent.

Een hypotheek als ZZP’er met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

De NHG grens in 2024 is een bedrag van € 435.000. Dit houdt in dat als je een woning koopt tot en met € 435.000 je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG. De woning mag dan ook niet meer waard zijn dan € 435.000. Voor een ZZP’er is er dan al een hypotheek mogelijk als je 1 jaar actief bent. Veel banken vragen dan om een inkomensverklaring, deze wordt opgesteld door een externe rekenexpert. Hierin wordt er vooral gekeken naar de winst in de onderneming, de schulden in de ondernemingen en het vermogen in de onderneming. Als je al 3 jaar of langer ondernemer bent wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar. Als je korter dan 3 jaar ondernemer bent, wordt er ook gekeken naar het inkomen wat je in voorgaande jaren hebt gehad in loondienst.

Een hypotheek als ZZP’er zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Bij Geld en Gezin Altena kunnen de adviseurs bijna bij iedere bank in Nederland terecht voor een hypotheek. Er zijn best veel banken en iedere bank heeft weer andere regelgeving. Er zijn dan ook banken waarbij je al een hypotheek kan sluiten als je pas 1 jaar ZZP’er bent.  

Zoals je leest is er wellicht meer mogelijk dan je denkt. Maak dan ook een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Zij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden in kaart te brengen.

Maak een gratis afspraak