Aanvraageisen NHG versoepeld

Niet voor niets wordt een huizenkoper in veel gevallen geadviseerd om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie af te sluiten. Het biedt de koper diverse voordelen en zekerheden. Maar hiervoor moet hij of zij wel aan verschillende eisen voldoen én brengt het kosten met zich mee. Vanaf 2018 worden de eisen wat soepeler.

Wat is de NHG ook alweer?

De Nationale Hypotheekgarantie is ingesteld om huizenkopers te behoeden voor een restschuld. Die kan bijvoorbeeld optreden bij werkeloosheid, echtscheiding of ander ongeluk. Het is de bedoeling dat de zekerheid van zo’n NHG kopers ook blijft stimuleren om gewoon te blijven consumeren. De NHG wordt gefinancierd vanuit de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Geen overlijdensrisicoverzekering meer

Vanaf 1 januari 2018 worden de eisen zogezegd minder streng. Vanaf dat moment is het namelijk niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit maakte de stichting recent bekend. De voornoemde verzekering hoeft zelfs niet meer af te worden gesloten als er sprake is van een hypotheek voor meer dan 80% van de marktwaarde van de woning.

Stijging van 8%

Daarnaast gaat de waardegrens van de NHG omhoog. De huidige grens ligt op €245.000, maar die ligt vanaf 1 januari 2018 op €265.000. Deze stijging van 8% is volgens de stichting achter de NHG nodig om een brede groep op een verantwoorde manier hun huis te laten financieren met de constante stijging van de huizenprijzen op de krappe woningmarkt.

Oversluiten

Vanaf 2018 wordt het ook nog mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Dit mag alleen als die nieuwe lening voor de klant gunstiger is dan de bestaande. Natuurlijk moet de woningeigenaar ook in dit geval 1% van de kosten betalen van het te financieren bedrag.