Hoe bied je op een huis?

Op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden en via de makelaar een afspraak hebt gemaakt, beginnen de eerste kriebels waarschijnlijk al te komen. Maar hoe pak je het daarna in de praktijk aan? De adviseurs van Geld & Gezin Altena geven je graag de tools om een zo groot mogelijke kans van slagen te hebben.

Verstandig is om eerst te weten waar je financiële grenzen liggen en om rekening te houden met de maximale maandlast die je voor een woning over hebt. Hiervoor kun je een vrijblijvende afspraak plannen bij één van onze adviseurs, samen bekijken we dan de opties en geven je ook de handvaten ‘hoe om te gaan met een bieding’.

Je zou uit kunnen gaan van de volgende mogelijkheden wat betreft het aankopen:

  1. Onderhandelen over de woning; je doet een openingsbod en vaak volgt er dan een tegenbod van de verkopende partij. Op dat moment ben je in onderhandeling en zal op niet al te lange termijn blijken of jullie er uit komen samen.
  2. In de huidige markt komt het ook vaak voor dat je na een bezichtiging van een woning voor een bepaalde datum per mail een bod mag doen bij de verkopend makelaar. Hierbij kun je de prijs noemen die je voor de woning over hebt, maar ook je aanvullende voorwaarden zoals leveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden (zoals voor de financiering).
  3. Ook komt het voor dat de bieding gaat via een online tool genaamd ‘eerlijkbieden.nl’. In dit geval zie je wat anderen bieden en onder welke voorwaarden. Je kunt dan aan de hand daarvan eventueel je bieding nog aanpassen.

Vooral als het je eerste woning betreft, is onze ervaring dat er veel ‘nieuws’ op je pad komt. Aarzel niet en vraag gerust om ons advies als je daarbij wegwijs gemaakt wil worden. De adviseurs van Geld & Gezin Altena beschikken over ruime ervaring en kunnen je meer dan prima op weg helpen!