Hulp voor koopstarter op komst

De gemiddelde prijs van een bestaande woning bedraagt nu zo’n € 401.000. Er wordt minder verkocht en overbieden is allang niet meer de norm. Een afgekoelde woningmarkt lijkt goed nieuws voor starters op de koopwoningmarkt, maar onder meer de gestegen hypotheekrente maakt een betaalbaar huis alsnog onbereikbaar. De regering wil nu met concrete maatregelen koopstarters een kickstart geven.

De stijgende hypotheekrente maakt het verkrijgen van een hypotheek lastiger en het afbouwen van de jubelton helpt ook al niet. Vanaf 2024 is de gehele regeling van de baan. Daarnaast kampen koopstarters evenals iedere andere Nederlander met hoge prijzen voor energie, voedsel en producten, terwijl de inkomens niet navenant groeien. Het aantal starters dat een hypotheek aanvroeg, nam dan ook af van 71.000 in de eerste zes maanden van 2022 naar 52.600 in de tweede helft van 2022.

Het kabinet heeft het voornemen tot 2030 zeker 900.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan 350.000 huur- en koopwoningen in het middensegment. Ook kunnen huizenkopers tussen 18 en 35 jaar blijven gebruikmaken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij woningen tot € 440.000,=.

Nieuw premiekoopstelsel
Als het aan minister De Jonge ligt, komt daar binnenkort een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen ter hoogte van € 40 miljoen bij. De minister wil daarmee als het ware het stelsel van premie-A-koopwoningen, vermaard in de jaren ’70 en ’80, nieuw leven inblazen, maar dan ‘zonder dat de woningprijzen hierdoor extra stijgen’, zo schrijft hij in een recente brief aan de Tweede Kamer. De bijdrage uit het fonds is gericht op koopstarters die nu geen enkele kans op de woningmarkt maken. De Jonge wil een prijsopdrijvend effect tegengaan met strenge eisen, zoals een maximale fondsbijdrage van € 50.000 per koper en een grensbedrag van € 355.000 voor de aan te kopen woning. Daarnaast wil hij verkoopinstrumenten aan gemeenten gaan aanbieden, bijvoorbeeld KoopStart, waarmee starters een huis tegen een gereduceerde prijs kunnen aanschaffen. De minister komt voor de zomer met een nadere uitwerking van de plannen.