Wijzigingen overdrachtsbelasting in 2021.

De laatste maanden was het een veel besproken onderwerp bij mensen die zich oriënteren op de woningmarkt. Maar inmiddels is de Tweede Kamer er uit en zit er voor de ‘jonge’ kopers een aanzienlijk voordeel aan te komen.

Het woord ‘starters’ is enigszins verwarrend, want om praktische redenen bij de belastingdienst zijn doorstromers niet uit te sluiten. Er is gekozen voor een leeftijdsgrens van 35 jaar. Ben je jonger, dan betaal je vanaf 1 januari 2021 géén overdrachtsbelasting meer. Erg voordelig, want de belasting betaal je normaal gesproken uit eigen zak en het kan dus duizenden euro’s schelen.

Vanaf 1 april verandert deze regel echter al. Dan geldt de vrijstelling alleen voor huizen met een koopsom van maximaal 400.000 euro. Alles daarboven betekent 2 procent overdrachtsbelasting. Reden om voor deze overgangstijd van 3 maanden te kiezen, is dat veel jonge kopers die nét hebben toegeslagen en in het begin van komend jaar passeren bij de notaris (dat is het moment dat geldt) al rekening hebben gehouden met het belastingvoordeel. Die groep heeft veel geluk.

Als je een huis onder de 4 ton koopt en zelf onder de 35 jaar bent, maar de partner met wie je het huis koopt is 35 jaar of ouder, dan is alleen het deel dat je zelf koopt belastingvrij. Als je ieder de helft koopt, wordt de belasting dus 1 procent. Je mag van de vrijstelling bovendien maar één keer gebruik maken. 

Tot slot: voor de rest blijven huizenkopers 2 procent overdrachtsbelasting betalen in het geval ze er zelf in gaan wonen, hetzelfde als nu.

Voor starters dus een voordeel, voor beleggers wel een nadeel! Iedereen die namelijk een huis aankoopt om er niet zelf te gaan wonen, betaalt vanaf 1 januari 8% overdrachtsbelasting i.p.v. de huidige 2%.

Dit geldt ook voor als je een woning koopt voor een eigen kind of als je een tweede huis voor jezelf wil aankopen. Belangrijk om te onthouden is dat het ‘eigen huis’, ook het hoofdverblijf moet zijn!