Hypotheken in 2024

Elk kalenderjaar veranderen er weer regels en bedragen in hypothekenland. Voor 2024 hebben wij onderstaand even de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet:

Koop je dit jaar een woning en wil je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan mag de woning maximaal € 435.000,= kosten. Je hebt dan enkele persoonlijke voordelen en daarnaast ook nog een rentekorting die vaak wel kan oplopen tot ongeveer 0,5% en dat kan je een aardig voordeel opleveren.

Sinds dit jaar speelt ook het energielabel een steeds grotere rol als je een hypotheek aanvraagt. Heeft de woning die je koopt een goed label dan kun je meer lenen en bij het best mogelijke label (A++++) kan dat zelfs oplopen tot wel € 50.000,= hogere hypotheek. Aan de andere kant is het natuurlijk ook goed als slecht geïsoleerde woningen worden verduurzaamd. Daarom is het ook mogelijk om meer te lenen als je jouw nieuwe huis wilt gaan verduurzamen. Voorwaarde is wel dat je het extra bedrag dat je dan kunt lenen, volledig besteed aan verduurzamingsmaatregelen.

Starters op de woningmarkt jonger dan 35 jaar kunnen ook dit jaar weer in aanmerking komen voor de vrijstelling overdrachtsbelasting en een bijkomend voordeel daarvan dit jaar is dat die woning zelfs € 510.000,= zou mogen kosten. Vorig jaar lag die grens nog op € 440.000,=.

Tot slot wordt er in 2024 anders aangekeken tegen studieschulden als er een hypotheek wordt aangevraagd. Vanaf dit jaar rekenen de hypotheekverstrekkers met de daadwerkelijke maandlast die bij de studieschuld hoort en heb je extra afgelost waardoor de de maandlast is verlaagd (dit moet je dan wel kunnen aantonen met correspondentie van DUO) dan wordt daar naar gekeken. Extra aflossen op studieschulden loont dus wel vanaf dit jaar.