Kom in contact: Bel mij terug of bel direct via 0183 44 88 60 (Giessen) of 0183 89 03 48 (Werkendam)
  •   

Hoeveel schadevrije jaren kost één schade?

16 november 2017 Algemeen nieuws Geld & Gezin

Door in één verzekeringsjaar schadevrij te rijden krijg je een extra schadevrij jaar toegekend. Op deze manier beloont de verzekeraar de verzekeringnemers die in het betreffende verzekeringsjaar geen schade hebben veroorzaakt. Zo kun je een korting op de premie opbouwen tot maximaal 70 tot 80 procent (verschilt per verzekeraar). Ieder schadevrij jaar geeft recht op een extra trede op de zogenaamde bonus/malus ladder. In de bonus/malus ladder wordt er een korting gekoppeld aan jouw schadevrije jaren. Ieder jaar kun je één trede stijgen op de ladder. De consequenties van een schade voor de hoogte van de premie, verschillen per verzekeraar.

Hoeveel schadevrije jaren gaat het claimen op de autoverzekering kosten?

Als je schade hebt aangericht met jouw auto, kost je dat gemiddeld vijf tot zes treden. Afhankelijk van het aantal in het verleden opgebouwde schadevrije jaren gaat jou dit een verhoging van de verzekeringspremie opleveren. De opbouw van de bonus/malus ladder verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar zakt de korting op de autoverzekering van 60 procent naar 35 procent. Een andere verzekeraar is milder en geeft een terugval naar 40 of 45 procent.

In het geval je al vele jaren schadevrij gereden hebt, zit er vaak een zekerheid ingebouwd in de bonus/malus ladder. Hierdoor is het mogelijk dat je ondanks een schade  toch op de maximale korting voor de autoverzekering blijft staan.

Bij een relatief kleine schade doe je er verstandig aan om te informeren bij de verzekeraar wat de premiegevolgen zijn van het claimen van de schade. Bij een geringe schade kan het vaak uit om de veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Dit voorkomt namelijk een verhoging van de premie.