Kom in contact: Bel mij terug of bel direct via 0183 44 88 60 (Giessen) of 0183 89 03 48 (Werkendam)
  •   

Wat gebeurt er met de verzekeringen bij een echtscheiding?

16 november 2017 Algemeen nieuws Geld & Gezin

Bij een scheiding ligt er naast het leed ook een zware financiële taak op de schouders van de aanstaande ex-partners. De bezittingen en de schulden moeten verdeeld worden. De meeste mensen zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Ieder heeft dan recht op de helft van de bezittingen en de schulden. Wat er met de verzekeringen moet gebeuren is afhankelijk van de soort verzekering.

Schadeverzekeringen – de verzekering volgt het risico

Een verzekering wordt afgesloten om een risico af te dekken. De meeste verzekeringen zijn bij een scheiding eenvoudig te verdelen. Bepaalde verzekeringen zijn al gekoppeld aan één van beide, zoals de zorgverzekering. Bij de autoverzekering neemt degene die de auto overneemt ook de schadevrije jaren mee. De andere partner begint meestal weer bij nul schadevrije jaren. Andere verzekeringen volgen het risico. Wie in het huis blijft wonen, krijgt de inboedel- en de opstalverzekering op naam. Eén van beide houdt de aansprakelijkheidsverzekering en de ander moet een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Aantal verzekeringen lastiger te verdelen

Verzekeringen die een waarde vertegenwoordigen zijn moeilijker te verdelen. Bijvoorbeeld een levensverzekering. Hoe werkt het toedelen aan één van beide met betrekking tot een levensverzekering. In bepaalde verzekeringen wordt een vermogen opgebouwd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapitaalverzekering en een lijfrenteverzekering.

Een kapitaalverzekering wordt vaak gebruikt om een kapitaal op te bouwen waarmee de hypotheek afbetaald kan worden. De waarde in deze verzekering moet mee worden genomen in de verdeling van de bezittingen en de schulden.

Voor de lijfrenteverzekering geldt hetzelfde, maar de waarde in deze verzekering zelf kan niet verdeeld worden. De lijfrenteverzekering moet namelijk gekoppeld blijven aan de verzekeringnemer. Wij adviseren bij deze materie een financieel adviseur te betrekken. De fiscale afwikkeling is vaak erg complex en niet eenvoudig zelf te wikkelen.