Wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de hypotheekrente?

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag, maar dat gaat niet zo heel lang meer duren, zo klinkt het van diverse kanten. Wat is hier van waar? En: waar moet je mee rekening houden als huizenbezitter met hypotheek en als starter die net z’n eerste lening wil afsluiten?

Langetermijnrente stijgt

Inmiddels is de hypotheekrente al niet meer zo laag als hij bijvoorbeeld in het begin van 2018 was. Hoe komt dit? Dit heeft onder andere te maken met de  langetermijnrente op de kapitaalmarkten, die de laatste tijd flink stijgt. Dit houdt voor de hypotheekverstrekker in dat het inkopen van geld duurder wordt. Dit moet uiteindelijk worden doorberekend in de leningen van de consument.

Concurrentiepositie

De komende tijd stijgt de rente van de hypotheek waarschijnlijk wel, maar niet noemenswaardig. Omdat de hypotheekmarkt in Nederland steeds meer concurrentie kent – niet alleen meer banken, maar ook diverse pensioenfondsen en verzekeringen verstrekken leningen – zal de rente voorlopig redelijk laag blijven. Een concurrentiepositie behoud je immers als je een relatief voordelig product aanbiedt.

Grote rentestijgingen in 2019

In Amerika stijgt de rente inmiddels flink, maar dat betekent niet dat dit ook in Nederland direct gebeuren gaat. De bestuursvoorzitter van ABN Amro zei hier recent in het AD over: ‘Ik verwacht dat dit in Europa en Nederland iets langer zal duren, omdat de Amerikaanse economie écht voorloopt op die van ons.’ Het economisch bureau van de Rabobank is dezelfde overtuiging toegedaan, ze verwacht grote rentestijgingen (pas) in 2019.

Wat te doen?

Wat heeft het voorgaande voor invloed op jouw hypotheek? Heb je net een lening met een lange rentevaste periode afgesloten, is er niets aan de hand. Maar als de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort (binnen 1,5 jaar) afloopt, loont het de moeite om advies in te winnen of het voordelig is om over te sluiten. Ook als je rentevaste periode nog wat langer duurt, kan er gekeken worden of het voordelig is de hypotheek op te breken of rentemiddeling toe te passen. Voor starters geldt: probeer waar mogelijk vóór 2019 een hypotheek af te sluiten– met een lange rentevaste periode.