Kom in contact: Bel mij terug of bel direct via 0183 44 88 60
  •   

Goede verzekering kan veel extra kosten voorkomen

Wij bieden u de zekerheid dat uw verzekeringen goed geregeld zijn

Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstal- of woonhuisverzekering is een verzekering waarmee u schade aan uw huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Iedere eigenaar van een eigen woning doet er verstandig aan een opstalverzekering af te sluiten. Het huis is tenslotte voor de meeste mensen hun kostbaarste bezit. Op het moment dat u een hypotheek op het huis heeft of wenst, geldt vrijwel altijd dat een opstalverzekering verplicht gesteld wordt door de hypotheekinstelling. Het huis is immers het onderpand voor de hypotheek.

Verzekerd bedrag, onderverzekerd of oververzekerd.

Zoals de naam al aangeeft, wordt bij een opstalverzekering eventuele schade aan de opstal gedekt. Onder de opstal wordt de woning zelf verstaan en alles wat niet zonder schade aan uw woning of aan die andere zaak van de woning kan worden verwijderd. Denk hierbij aan bijv. schuttingen, schuren, inbouwkasten, etc. Datgene wat wel verhuisbaar is behoort tot de inboedel (zie hierover de pagina inboedelverzekering).

Maximale schade ontstaat als de woning door bijvoorbeeld brand geheel verwoest wordt. Op dat moment zou u qua opstal schadeloos gesteld worden als uw woning opnieuw opgebouwd wordt. De verzekerde waarde bij een opstalverzekering is daarom altijd de herbouwwaarde. Onder herbouwwaarde wordt het bedrag verstaan dat nodig is om de afgebrande woning opnieuw te bouwen op dezelfde plek. Het bepalen van de juiste herbouwwaarde is heel belangrijk. Op het moment dat u schade heeft, dient de schade hersteld te worden. Op het moment dat uw verzekerde waarde lager is dan de werkelijke herbouwwaarde, krijgt u niet de volledige schade vergoed. Op het moment dat uw huis helemaal afgebrand is kan de woning dus niet herbouwd worden (tenzij u eigen vermogen heeft).

Op het moment dat de verzekerde waarde hoger is dan de werkelijke herbouwwaarde, bent u oververzekerd. U heeft dan dus altijd een te hoge premie voor de opstalverzekering betaald. Om een idee te krijgen van de te verzekeren waarde in uw situatie, kunt u hier een standaard herbouwwaardemeter downloaden. Deze waardemeter is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.

In de loop van de tijd zal de herbouwwaarde van uw woning waarschijnlijk stijgen. Dit hangt samen met de prijsstijgingen van materiaal en arbeid (inflatie). Het is belangrijk om regelmatig te checken of de verzekerde waarde nog klopt. Vaak bestaat de mogelijkheid van indexatie. Dat houdt in dat de verzekerde waarde van de opstalverzekering op jaarbasis automatisch met een paar procent verhoogd wordt. Het is vaak aan te raden om een verzekering te kiezen met deze indexatie.