Kom in contact: Bel mij terug of bel direct via 0183 44 88 60 of stel je vraag via Whatsapp 06 260 04 696
  •   

Vergelijk hypotheken

Je kiest zelft jouw hypotheek wij regelen de rest

Eerste huis kopen

De aankoop van uw huis in 10 stappen

U bent van plan een huis te gaan kopen. Een belangrijke stap in uw leven. En daar komt nogal wat bij kijken. Wij laten u in tien stappen zien wat je allemaal kunt verwachten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Zo kunt u zich goed voorbereiden. Bekijk stappenplan


Huidige situatie woningmarkt voor starters

Vooral jongeren die voor het eerst een woning willen kopen zijn de dupe van de veranderingen in de woningmarkt. Gelijktijdig doen zich een aantal ontwikkelingen voor, die voor starters op de woningmarkt negatief uitpakken. De belangrijkste ontwikkelingen zijn:

  • Wettelijk mogen geldverstrekkers dit jaar (2017) nog maar 101% van de koopsom financieren, in 2018 nog maar 100%. Dit betekent dat kopers een deel van de kosten van de aankoop, bijvoorbeeld de kosten van de makelaar, notaris, financieel adviseur, verhuizing en inrichting op een andere manier moeten financieren. Hierdoor kunnen kopers minder makkelijk “meebieden” met andere belangstellenden die meer eigen vermogen bezitten.
  • De maximale financiering via een hypotheek wordt onder meer bepaald door de hoogte van het inkomen. Blijft het inkomen gelijk, maar stijgen de prijzen van de woningen, dan betekent dit dat voor het bedrag waarvoor maximaal nog een hypotheek kan worden verkregen, minder woningen in aanmerking komen.
  • Kopers die in het verleden een hypotheek hebben afgesloten, hebben dit vaak gedaan in de vorm waarbij pas op het eind van de looptijd van de hypotheek de lening hoeft te worden afgelost. Deze kopers betalen dus alleen rente over hun hypotheek en geen aflossing. Deze hypotheekvorm mag bij verhuizing worden meegenomen. Voor jongeren die voor het eerst een woning kopen is deze hypotheekvorm niet meer toegestaan. Zij moeten gedurende de looptijd van de hypotheek, naast de rente, verplicht ook de volledige hypotheeklening aflossen. Zij betalen dus rente en aflossing. Hierdoor zijn hun maandelijkse woonlasten hoger dan van degenen die nog gebruik kunnen maken van de rechten uit het verleden, waarbij deze tussentijdse aflossing niet verplicht was. Omdat deze kopers lagere, maandelijkse woonlasten hebben, kunnen zij een hoger bedrag betalen voor de aankoop van een woning.

In toenemende mate is te zien dat het voor starters op de woningmarkt lastiger wordt om een woning te kopen. In het vierde kwartaal 2016 is het aantal mensen dat voor de eerste keer een hypotheek afsloot met 16 % gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal doorstromers steeg in deze periode juist met 26 %.

Als financieel adviseur helpen wij regelmatig starters op de woningmarkt bij de financiering van hun woning. Belangrijk is dat het overleg hierover al plaatsvindt op het moment dat nog gestart moet worden met de oriëntatie op de beschikbare woningen. Allereerst onderzoeken wij dan wat de maximaal haalbare financiering is. Daarnaast kijken wij welke andere aanvullende, alternatieve financiering er eventueel mogelijk is. Op grond van deze informatie kunnen onze relaties gericht zoeken naar een voor hen passende woning. Is er een geschikte woning gevonden, dan kan ook snel de financiering worden geregeld. De mogelijkheid om snel te kunnen beslissen is in deze woningmarkt vaak weer nodig.


De aankoop van je huis in 10 stappen

U bent van plan een huis te gaan kopen. Een belangrijke stap in uw leven. En daar komt nogal wat bij kijken. Wij laten u in tien stappen zien wat je allemaal kunt verwachten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Zo kunt u zich goed voorbereiden.