Stap 3: Een bod uitbrengen en koopcontract tekenen
06 december 2017
Als je interesse hebt in een woning, kun je – nu je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen – een bod uitbrengen. Wilt je liever niet zelf onderhandelen en heb je nog geen aankoopmakelaar? Overweeg dan om alsnog een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij helpt je bij het uitbrengen van een bod bij de onderhandeling.
Het koopcontract tekenen
Zodra de verkoper en jij het met elkaar eens zijn, stelt de verkoper een koopcontract op dat je allebei ondertekent. Vervolgens heb je volgens de wet drie dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd mag je alsnog afzien van de koop. Het koopcontract is definitief als de drie dagen bedenktijd voorbij zijn en je aan alle voorwaarden die in het contract staan voldoet.
In het koopcontract kunnen een aantal voorwaarden staan, zoals het zogenaamde ‘voorbehoud van financiering’. Deze voorwaarde houdt in dat je niet verplicht bent het huis te kopen als je hypotheekaanvraag bij twee of meer banken wordt afgewezen. Bedenk goed welke voorwaarden je wilt opnemen in het koopcontract. Vraag eventueel je financieel adviseur of aankoopmakelaar om advies.
TIP! Let op de vervaldata in het koopcontract. Zo omschrijft het contract bijvoorbeeld de datum waarvoor je de financiering rond moet hebben. Meestal is dit binnen zes weken na het ondertekenen van het koopcontract. In overleg met de verkoper kun je voor een andere vervaldatum kiezen.
Denk goed na over voorwaarden
In het koopcontract kunnen een aantal voorwaarden staan, zoals het zogenaamde ‘voorbehoud van financiering’. Deze voorwaarde houdt in dat je niet verplicht bent het huis te kopen als je hypotheekaanvraag bij twee of meer banken wordt afgewezen. Bedenk goed welke voorwaarden je wilt opnemen in het koopcontract. Vraag eventueel je financieel adviseur of aankoopmakelaar